Contemporary Paragraph 55 House with a Concrete Wrap, Stone Walls and Timber Cladding

The client’s aim is to develop a single contemporary, family dwelling, harnessing the views available. The site will be carefully balanced offering a positive relationship between open space and private dwelling. The proposals, although contemporary in form, will aim to blend in harmoniously with the surrounding and respect the local character. 

The design is conceived as an ‘upside down house’ to maximise the amazing views from the Hills. The form has evolved to be a series of simple forms which can tuck into the hill side to minimise impact & views from the neighbouring houses but maximise the steep nature of the plot. 

The design looks to make a relationship back to the local site. The ground floor level is clad in the local Malvern stone.  This arrangement of dry stone walls ties into stone currently on site and from the local quarries. The first floor element is conceived as a concrete wrap. This provides the structure for the building & encases the lightweight timber walls. Balconies and overhangs can then be exploited from the concrete form. 

This design also needs to boost the latest ecological and sustainable features. We have proposed a solar panel array to feed the house. It will also utilise grey water recycling and rainwater harvesting. There is the possibility for an air source heat pump or biomass boiler to be incorporated. 

Project details

StatusFeasibility Stage
Type Of ProjectResidential - New Build

 Malvern, Worcestershire

Read more