Contemporary Two Storey Extension with Timber Cladding and Rendered Wrap

The existing house, located in Holyport, sits on a Northwest Southeast axis with a rear garden which receives sunlight in the early morning and late afternoon, due to the north facing aspect. The new proposal looks to maximise bedroom space, create a contemporary street frontage and harness the south sunlight through the house to give a desirable, light & spacious home. 

The existing house still reflects its original form from the outside but has been refurbished in the kitchen area. The proposed design does not want to disrupt the existing building language but create a contemporary form that sits harmoniously within the existing building form. 

The proposal is to extend (rear and side of the dwelling) and refurbish the ground and first floor level to ensure the house is maximised to give efficiencies of modern living and space, whilst ensuring that the natural light is harnessed throughout the design. The material selection for the project has taken influence from the surrounding natural environment and geology for the site. This has been taken and used in a modern contemporary way to give the building a physical relationship to its area. 

The proposed sedum roof helps the extension blend in with the landscape whilst the use of timber cladding creates a natural link to the surrounding, which we plan to adapt in a contemporary form. The simple use of a white wrap mimics the existing fascia boards creating a contemporary yet subtle extension to the existing building. Along with these materials, high quality glass, which links the house with the garden, the interior with the exterior, is proposed to sit alongside the other materials and complement the building. This simple palette of materials gives a unique and defined building. 

Project details

StatusPlanning permission granted in May 2016
Type Of ProjectResidential - Extension and Refurbishment
Contract value£130,000
Main contractortbc
Structural engineerMarbas

 Holyport, Berkshire

Read more