Contemporary House Extension and Refurbishment in Guildford

The proposed design looks to create a unified and linked connection between the front of the house and the rear. The existing entrance is dark and connects poorly to the rear of the property. A connection between the three individual spaces across the rear elevation into one open plan social space was also considered.

The design strives to break down the barriers separating the front door to enhance the natural light and visual appeal when entering the house. Once through the door, there is a direct visual link to the rear of the property to draw one through the spaces.

Set to the south of the space, the dining and casual seating areas take place. A high level slot window gives ventilation to the space on the side. To the north of the extension, the open plan kitchen and island will become the social heart of the house.

These elements are all set within door to ceiling sliding doors which blur the boundary between internal and external spaces. To the north we envisage a timber clad panel (next to the kitchen area) for added aesthetic’s in elevation. The timber panel & sliding doors sit within a standing seam zinc ‘wrap’ - not only giving a style of architecture to the design, it also contributes with a canopy over the doors and solar control in the summer.

The proposal includes a large skylight in the centre of the plan and sedum roof across the next extension, which provides a visual extension of the garden from first floor.

Project details

StatusCurrently in tender
Type Of ProjectResidential - Extension & Refurbishment
Contract value£150,000
Main contractortbc
Structural engineerMarbas

 Adam Knibb Architects

Read more